RealEstateCore: Språket för smarta byggnader
- Vad är RealEstateCore-ontologin och varför är den viktig?
- Harmonisering mellan RealEstateCore och Brick Schema
- Fördelar för fastighetsägare och fastighetsförvaltare som använder RealEstateCore
- Miljövänlig fastighetsförvaltning med RealEstateCore
- Ekosystem för smarta byggnader / smarta städer
- Kunskapsgraf
- RealEstateCore användbar ordlista
RealEstateCore är ett standardiserat sätt att namnge och kategorisera fastighetsdatavilket gör det möjligt att använda information från olika fastighetssystem tillsammans. Det möjliggör också standardiserad kommunikation från olika tekniska fastighetssystem och externa IT-system. Detta skapar möjligheter för avancerad dataanalys, intelligent styrning och övervakning av byggnader samt visualisering av fastighetsdata i t.ex. 3D-modeller. RealEstateCore är open source och fritt att använda utan kostnader, begränsningar eller licenskrav.
Exempelvis kan alla relevanta intressenter, såsom arkitekter, fastighetsägare, fastighetsförvaltare, systemleverantörer och byggentreprenörer, använda RealEstateCore-standarden för att på ett liknande sätt beskriva interaktion, dataläsning och central styrning av flera olika fastigheter.
Vad är RealEstateCore-ontologin och varför är den viktig?
Fastighetsägare kan använda RealEstateCore för att beskriva data om interaktion i de fastigheter de förvaltar, tillsammans med lagring, hantering och delning av dessa data. Modulära ontologier, som REC, är en samling datascheman. Dessa datascheman beskriver olika begrepp och relationer, med hänvisning till data som genereras i rumsliga modeller och/eller tekniska byggnadssystem. Det kan också handla om data från externa källor som vädertjänster eller efterfrågan i energinätet.
Genom att ha ett gemensamt språk kan fastighetsägare ansluta sina byggnader till nya tjänster i stor skala. De behöver inte bekymra sig om detaljer eller format för teknik- eller byggnadsspecifik implementering.
Hur det kom till
Per Karlberg, VD på ProptechOS och medlem av den tekniska kommittén på RealEstateCore, ansvarig för utveckling och underhåll av ontologin. Med hjälp av sin djupa kunskap belyser han RealEstateCores ursprung och tanken bakom dess skapande.
“Inom fastighetsbranschen såg vi att det fanns föråldrade och proprietära datastandarder som var begränsade till enstaka domäner. Dessa standarder hade brister, de var föråldrade, lokaliserade och saknade gränssnitt för effektivt datautbyte. Förvånansvärt nog tog ingen av dessa standarder hänsyn till fastighetsägarnas eller byggnadsoperatörernas behov. Vi insåg det akuta behovet av att lösa dessa interoperabilitetsutmaningar och påbörjade utvecklingen av RealEstateCore.
RealEstateCore fungerar som ett enhetligt språk som möjliggör sömlös kommunikation mellan sensorer, system, byggnader och applikationer. By adhering to RealEstateCore, products, and services can effectively collaborate democratically without the risk of being locked into a single vendor. As an open-source solution, RealEstateCore is accessible to all, empowering users to utilize its capabilities, and free for anyone to enhance.
I hjärtat av RealEstateCore ligger integrationen av semantiska datatekniker, som överbryggar alla byggnadsdomänerRealEstateCore kommer att stödja äldre standarder och etablera kopplingar mellan byggnader och den semantiska webben, samt den bredare sfären av sakernas internet. RealEstateCore grundades i Sverige med en global vision och har fått betydande stöd från inflytelserika branschledare.”
Per Karlbergs djupa expertis inom ontologi, i kombination med teamets engagemang, har bidragit till utvecklingen av RealEstateCore som ett viktigt verktyg för att revolutionera fastighetsbranschens datastandarder och främja effektiv kommunikation och samarbete mellan intressenter över hela världen.
RealEstateCore syftar till att överbrygga befintliga branschstandarder
Innehållet i RealEstateCore är inte helt nytt utan bygger delvis på befintliga standarder som tillämpas med ett pragmatiskt förhållningssätt för att hitta den minsta gemensamma nämnaren. På så sätt överbryggas gapet mellan olika befintliga branschstandarder.
RealEstateCore fokuserar på att binda samman och överbrygga fyra olika domäner för standarder:
- Digital representation av byggnadens konstruktionselement (t.ex. BIM/IFC)
- Kontroll och drift av byggnaden (t.ex. Brick Schema, Project Haystack)
- IoT-teknik (t.ex. SSN, WoT)
- Affärsdata för processer och avtal (t.ex. CDM/IBPDI)
Harmonisering mellan RealEstateCore och Brick Schema
Brick Consortium och RealEstateCore Consortium har arbetat tillsammans för att skapa en harmonisering mellan de två ledande standarderna för smarta byggnader.
För närvarande är den storskaliga digitala omvandlingen i fastighetsbranschen, inom och över organisationsgränserna, en utmaning på grund av antalet konkurrerande metadatastandarder för smarta byggnader. Dessa standarder har ofta betydande överlappningar i funktioner, men är inte direkt kompatibla. Tyvärr leder inkompatibla programvaror till att det blir svårt för byggnadsintressenter att utbyta data. Det gör det dessutom svårare för applikationsutvecklare att fullt ut stödja alla fastighetssystem.
Dessa integrerade, kompletta standarder gör det möjligt för fastighetsbranschen att driva den digitala omvandlingen framåt. Resultatet blir därmed i linje med förväntningarna från hyresgäster, fastighetsägare och samhället. Kompletta standarder är avgörande för att uppnå målen att sänka koldioxidutsläppen och bidra till en hållbar smart stad.
Frigör värde med RealEstateCore och Brick Schema
Harmoniseringen av Brick Schema och RealEstateCore gör det möjligt för fastighetsägare och andra intressenter att frigöra värdet av data i sina byggnader. Datan hjälper till att stödja många nya applikationer som används för:
- Effektivare och mindre slösaktig energianvändning
- Bidrar till att byggnaderna interagerar med energinäten
- Förbättra hyresgästernas upplevelse
- Möjliggör automatiserad anläggningsförvaltning
En ny standard för metadata i smarta byggnader
Den nya standarden som nu är redo att användas i verkliga projekt är en kombination av Brick Schema och RealEstateCores ledande metadatastandarder för smarta byggnader. De två grupperna har genomfört ett omfattande arbete för att harmonisera de två projekten, vilket har resulterat i en ny, förtydligad metadatalösning. Användarna behöver inte längre välja mellan Brick Schema och RealEstateCore. Den nya standarden gör det enklare att skapa rika semantiska modeller av smarta byggnader och fastighetsportföljer.
Brick Schema 1.3 och RealEstateCore 4.0 innehåller en stor del av den tekniska grund som krävs för att göra harmoniseringen möjlig. Samtidigt låter man varje standard bevara bakåtkompatibilitet med tidigare versioner av respektive standard. Fullständig harmonisering kommer att ske i framtida versioner av de två standarderna, vilket förväntas ske snabbt efter augustiversionen. Harmoniseringen av de två standarderna görs också med tanke på kompatibilitet med den kommande ASHRAE 223-standarden (BACnet).
Användbara länkar:
Du hittar mer information om standarderna och hur du börjar använda dem här.
https://www.realestatecore.io/webinar-new-standard-brickrec/
RECcon sida: https://proptechos.com/reccon22/
Rec-page: www.realestatecore.io
Utvecklingssida: dev.realestatecore.io
Fördelar för fastighetsägare och fastighetsförvaltare som använder RealEstateCore
Fastighetsägare kan använda RealEstateCore för att beskriva data om interaktion i de byggnader som de driver – samt hantering, lagring och delning av dessa data. RealEstateCore är en modulär ontologi, en samling datascheman som beskriver begrepp och relationer som kan förekomma i data som genereras för att modellera byggnader och fastighetsförvaltningssystem eller som kommer från sådana system.
Miljövänlig fastighetsförvaltning med RealEstateCore
RealEstateCore har ett särskilt fokus på affärsprocesser, särskilt ur fastighetsägarnas perspektiv. Det är på så sätt vi kan få in ett annat perspektiv på standardisering av fastighetsdata på global nivå.
Varför är öppet viktigt?
Eftersom det finns så många olika system utöver ett BMS som måste anslutas med hjälp av en global huvudstandard, kommer en plug-and-play-funktion att ge fastighetsägarna större frihet. Systemet kan enkelt uppgraderas när plattformen väl är installerad, och i stället för att flera byggnader har olika standarder kan alla i nätverket bidra till den öppna standarden när den nya ontologin har implementerats. Det blir mer kostnadseffektivt med en kollektiv insats och kommer att katapultera framtidens byggnader till en ny grön industriell revolution med smarta städer.
I grund och botten handlar det om ett allmänt införande av teknik som vi inte har nått fram till i byggnader förrän nu
Smarta byggnader / smarta städer ekosystem
ProptechOS bygger på RealEstateCore och är en SaaS-produkt som fastighetsägare kan använda för att optimera och hantera driften av sina fastigheter, utveckla applikationer för hyresgästtjänster, hantera den digitala representationen av sin portfölj och hantera fastighetssystem på plats.
Med hjälp av ProptechOS plattform kan fastighetsägare få tillgång till integrerade applikationer som hjälper dem att frigöra en mängd fördelar med smarta byggnader, inklusive ökad hållbarhet, välbefinnande, produktivitet och bättre affärer. Ett exempel på en applikation är den helautomatiska LEED-certifieringen i samarbete med U.S. Green Building Council.
En SHACL- och DTDL-baserad ontologi med öppen källkod för fastighetsbranschen
RealEstateCore uttrycks i SHACL och Digital Twin Definition Language (DTDL) genom att använda människans kunskap om den fysiska världen och översätta den kunskapen till en dataontologi. Eftersom det är ett gemensamt språk möjliggör det både den flexibilitet och robusthet som krävs för att skapa digitala tvillingar.
Digital tvilling
A digital tvilling är inte bara ett schema eller en bild av hur en enhet fungerar. Det är en virtuell representation av både de fysiska elementen och dynamiken i hur enheten arbetar, reagerar och fungerar, hela vägen genom dess förväntade livslängd. En digital tvilling förstår enhetens dynamik, oavsett om det är elektronerna som rör sig eller själva enheten.
Kunskapsgraf
RealEstateCore är, som tidigare nämnts, en ontologi som definierar olika klasser av noder som kan användas i kunskapsgrafen, objektsegenskaper eller relationer mellan noderna samt dataegenskaper som är kopplade till noderna.
En kunskapsgraf består av olika mängder av påståenden. These statements are made up of three components.
- Ämnet
- Predikatet som beskriver hur påståendet syftar till att beskriva ämnet
- Det objekt som ger mening åt predikatets påstående
En stor fördel för fastighetsägare är möjligheten att anpassa grafen utifrån förändringar i realtid. Det innebär att du kan lägga till, ändra eller ta bort data för att svara på dessa förändringar, vilket gör kunskapsgrafen både flexibel och justerbar. Med kunskapsgrafen kan du också lägga till dina egna logiska regler, vilket kan leda till nya och förbättrade insikter.
Kunskapsgrafer och kopplingen till digitala tvillingar
Eftersom digitala tvillingar kan generera en avsevärd mängd data eller information måste den information som tillhandahålls lagras i olika typer av system, antingen på grund av säkerhet eller funktionalitet. Dessa system kan inte sammanflätas med varandra på ett sömlöst sätt, vilket kan leda till en ofullständig bild och de verkliga data som enheterna mäter.
RealEstateCore kan då fungera som en länk mellan dessa system, vilket gör att data kan kopplas mellan olika plattformar. Med hjälp av den modulära ontologin som RealEstateCore är kan du skapa ett schema som låter dig kombinera data från dessa andra system eftersom det kan vägleda dig om hur och var data ska länkas. Du kan sedan använda detta för att skapa din kunskapsgraf. Genom att samla data kan du koppla ihop punkterna mellan systemen, få en 360-gradersvy och modellera din digitala tvilling.
Användbara länkar som hjälperdig att komma igång
https://www.realestatecore.io/getting-started/
https://enterprise-knowledge.com/digital-twins-and-knowledge-graphs/ (om digital tvilling och kunskapsgrafer)
https://dev.realestatecore.io/ontology/
Github RealEstateCore-förvaret
Ontologier och kod för RealEstateCore-projektet finns här.
RealEstateCore användbar ordlista
Nedan har vi samlat en ordlista i relation till RealEstateCore.
- Enhet = Ofta flera olika givare och/eller ställdon som tillsammans skapar en funktion. Till exempel ett luftbehandlingsaggregat.
- Aktuator = En motor eller något annat som kan påverkas.
- BMS (Building Management System) = Se SC. Även känt som BAS (Building Automation System).
- Tjänstesystem = Den enhet eller det system som betjänar en konsument. Till exempel ett luftbehandlingsaggregat som betjänar ett rum.
- BIM (Building Information Modeling) = görs ofta i IFC-format.
- Externt IT-system = System som är kopplade till byggnader och andra tekniska fastighetssystem. Till exempel en molnbaserad plattform. Används för att skapa ett oberoende datalager av de underliggande systemen.
- Fastighetstekniker = En person som använder ett tekniskt fastighetssystem för att sköta den tekniska förvaltningen av en fastighet.
- HMI (Human Machine Interface) = Vanligtvis ett grafiskt gränssnitt på en webbsida eller i en smartphone-applikation.
- IoT (Internet of Things) = Ett samlingsnamn för uppkopplad sensorteknik
- Observation = En avläsning av ett värde. Till exempel temperatur.
- PLC = Programmerbar logisk styrenhet
- REC = RealEstateCore.
- SCADA(Supervisory Control and Data Acquisition) = Ett system som kontrollerar ett eller flera underliggande system. Vanligtvis ett grafiskt gränssnitt. Används ofta synonymt med HMI eller annat överordnat system.
- Tagglista = En lista med ID:n för olika givare och ställdon i ett tekniskt fastighetssystem eller PLC.
- Tekniskt fastighetssystem = Ett överordnat system som samlar flera system eller PLC:er. Har ofta ett grafiskt gränssnitt. Antingen BMS eller BAS.
Override = Att påverka styrningen av en PLC eller ett fastighetstekniskt system från ett externt IT-system. Exempel på detta är att styra ventilationen eller påverka värmetillförseln för att t.ex. uppnå bättre energieffektivitet.
- Hammar K., Wallin E.O., Karlberg P., Hälleberg D. (2019) Ontologin RealEstateCore. I: Ghidini C. et al. (eds) The Semantic Web – ISWC 2019. ISWC 2019. Föreläsningsanteckningar i datavetenskap, vol 11779. Springer, Cham
- DOI : 10.1007/978-3-030-30796-7_9(Postprint som kan laddas ner gratis)